When the current government reacts childishly on Tun --- by removing and hiding his name, pictures, achievements and contributions from public --- I could not help myself from feeling despised over the move.

All major modern and traditional medias --- most probably owned by the ruling party --- are campaigning against Tun and demonising his legacy and past premiership. Almost all ministers in Najib's cabinet give bad and stink remarks on him like he was a monster.

With 49% or less support from the people in past election, I believe, they will suffer even more than Tun in next GE. How would they dare to have a thought that Najib's popularity is greater than Tun?

Wherever I go, people blame Najib for his bad leadership, his scandals, his performance, his poor management and even scold him for the economic meltdown. People dislike him. They don't trust him.

He has been becoming the most unpopular Prime Minister of all --- the fact that he seems to ignore.

Unlike Najib, Tun is different. He is pure class. Even he is not in power anymore, he stands still in people's heart, mind and blood. He is like our unforgettable first love --- bitter and sweet memories that last for the rest of life.

The greatest thing Tun has ever done to the people is, he makes us feel great. He makes us proud to be who we are. He makes us believe in ourselves.

''I am Malaysian,'' we would say confidently whenever we are in foreign lands. We scream ''Malaysia Boleh!'' wholeheartedly in every occassion involving our country no matter what skin.

He trusts the people, he puts trust in his country. He builds a great Malaysia.

When he stepped down, the love for the country started to fade. People felt betrayed by the government. People didn't trust them even in good things they do. Barisan Nasional turned out to be a rotten and rotten brand.

It worsen day by day.

The resentment becomes hatred now. Patriotism is no longer something valuable. Nationalism suddenly has to be reminded. Racism rises up. People are crying out there --- demanding for a new leader who can unite them all instead of being evolved in the state of polarization.

I might be wrong. It just my point of view about my beloved country. I have my right to write my mind.

Well, this is my land, our land. We were born here, live here and most probably will die here too. Our future generation will inherit every mishap from the past, from ignorant us.

Yes, I will sacrifice myself to defend this soil but not, not to this kleptocratic leader who believes cash is king.

It is heart-breaking to even think about it.

''Pergi haji pun ada kasta!'' luah Ramly, tak puas hati. Mata dia jauh menerawang menembus dimensi.

''Pakej untuk buat haji?!'' jerit Ramly lagi. Tak puas hati benar dia dengan produk-produk dan pengendali-pengendali perniagaan yang menunggang dan menjual agama.

''Sama je. Syurga nanti pun ada kasta juga, kan?'' sahut Farid. Dia kurang gemar berdebat tentang hal yang berkait akidah,  kerana mengikut akal fikirnya, hal agama sewajarnya ditangani oleh orang yang lebih ahli. Dia tidak.

Ramly dan Farid sememangnya akrab. Mereka sering terlihat berdua hampir setiap hari. Ke mana Ramly pergi, pasti dibontoti Farid. Di mana Farid ada, Ramly pasti ada juga. Macam belangkas.

Walaupun begitu, ramai orang tak berkenan mata melihat mereka. Ramly turut tanggapan mereka, kurang waras, radikal dan keras. Farid pula, mereka labelkan sebagai pak turut, dan mata duitan.

Tapi yang sebenar, persahabatan mereka jauh melangkau dari apa yang orang-orang sekitar erti dan tafsirkan. Ada titik-titik rasa yang kuat mengikat hubungan mereka yang gagal orang lain telah.

Bak kata pepatah Melayu, hanya jauhari mengenal manikam.

''Syurga hak Tuhan!'' bantah Ramly, ''Kaabah bukan hak Saudi!''

Farid tak menyahut. Dia buat-buat pekak.

Sebetul-nya, dia tak kisah. Agama kan tak perlu rumit-rumit? Cukup sembahyang, bayar zakat, puasa, mengucap, haji, kan dah lengkap syarat jadi orang Islam? Kenapa perlu gali dalam-dalam?

Ramly membebel-bebel. Turutnya, tempat ibadah sepatutnya tidak dirogol oleh golongan kapitalis. Bila golongan-golongan mata duitan ini masuk tempat-tempat suci, mereka dengan rakus akan gantikan maksud dan matlamat penyerahan dan susah-payah pengorbanan dengan material dan duniawi.

''Hotel 7, 8 bintang, gedung beli-belah, semua ni nak mengganggu tumpuan dan mengacau orang nak beramal!''

''Balik haji, bukan bawak balik iman dan insaf, tapi bawak balik kurma, air zam-zam, tasbih, jubah, sejadah, manisan! Kau tengok Shah tu, apa dia beli? Beg Chanel!''

''Salah ke?'' soal Farid. ''Kau marah sebab cemburu, kan?''

Ramly mendengus panjang. Dia menggeleng-geleng kepalanya.

''Farid,'' kata Ramly, ''kau kena faham dengan mendalam pasal kenapa orang beli Chanel, Longchamp, kenapa orang naik haji, kenapa dan apa maksud sa'i, korban, tawaf. Apa dan kenapa Tuhan nak kau lalui semua ritual ni!''

''Then, kau akan tahu apa yang aku nak beritahu!''

''Aku tak rasa penting lah, Ramly. Baik aku selesaikan masalah aku dulu sebelum cuba ubah dunia! Cari duit banyak-banyak dulu!'' Farid mencelah, perlahan.

''Senasib-lah kau kat dalam, berjiran dengan Qarun, Firaun, Abu Lahab, dan Haman!''

Ramly hempas tangan atas meja dan terus bergegas ke motorsikal-nya.

''Bila jumpa dorang nanti, baru kau faham maksud aku!'' kata Ramly masa mengikat tali topi keledar, sebelum meninggalkan Farid yang masih terpinga-pinga.

''Berdoa lah kau tak lama kat sana!''

''Obrolan dan omongan perihal politik lazimnya enak. Masing-masing punyai hujah-bantah dan debat yang menakjub. Masing-masing mengangkat dan meninggi gagasan dan cenderung walau dengan cara yang jelak dan berharum jengkol.''

''Tapi bagi aku ya, hal yang terlazat pastinya jika semua pikir-pikir itu disambut dengan matang dan saksama. Perbedaan itu seharusnya tidak di-tantangi, tidak di-musuhi, tidak di-cemburui, tidak di-sanggahi dengan khianat, malahan seharusnya di-gilap untuk saling melengkapi.''

''Namun pokok-nya, di atas segala-gala kehuru-haraan itu, terpentingnya kita semua, di-minum teh-nya dengan lahap dan percuma!''

Wak Saripin menghabiskan perenggan terakhir dengan mengangkat tinggi gelas-nya ke langit. Not RM20 ditinggal di atas meja.

Ahli-ahli warung yang sedari tadi bertegang urat leher menegakkan pegangan masing-masing terdiam. Masing-masing bersyukur dalam hati kerana bayaran untuk sarapan hari ini sudah lunas.

Bukan Najib seorang sahaja yang boleh menenteram-kan gundah banyak orang dengan BR1M.

Hanya mahu membayar untuk perkhidmatan yang aku gunakan, aku berkeras dengan pendirian aku di pondok tol. Lewat malam, sangkaan aku meleset bilamana masih banyak kenderaan di belakang menunggu giliran di laluan aku.

''Saya tak cukup duit!'' aku kata dan menghulur plastik hijau bernilai RM5. Papan layar digital menunjukkan aku harus membayar sebanyak RM3.70.

''Encik kena tambahnilai RM10!'' jelas pekerja perempuan di dalam kotak kubikel, endah tak endah. Bertubuh gempal, masih dalam lingkungan 20-an dan barangkali kejemuan kerana terperuk sendirian.

''Maaf. Saya tak cukup duit ni. Ada masalah sikit tadi. Tak sempat nak cucuk!'' aku bohong. Aku cuba pamerkan riak penuh menagih simpati.

''Saya tak boleh buat apa-apa, Encik! Saya pun ada masalah juga!'' balas si perempuan. Entah mengapa dia seperti berbunyi mengejek ketika menyebut perkataan 'masalah'.

Kebiasaannya, apabila perempuan menyebut 'masalah' seperti itu, aku secara pantas memahaminya yang ia berkisar tentang kitaran haid yang terganggu.

Ataupun hari pertama datang bulan.

Ataupun perselisihan remeh bersama teman lelaki yang sengaja didramatikkan.

''Saya ada RM5 sahaja. Saya bayar apa yang saya guna-lah,'' aku merayu sambil menghulur nota RM5.

''Tak boleh! Encik kutiplah syiling-syiling dalam kereta Encik, cukupkan sampai RM10!''

Jawapan spontan dari perempuan kaunter buat aku betul-betul terganggu. Aku jadi diam seribu bahasa. Jika diikut amarah zaman muda, sudah pasti caci maki keluar dari gigi aku.

Ataupun ludah hinggap di muka kerana anjuran yang dangkal.

Tangan aku terjulur keluar dari tingkap dengan jari telunjuk dan ibu jari masih menyepit nota RM5. Perempuan di kaunter memperlekehkan aku dengan pandangan dan air mukanya.

Jumlah kenderaan di belakang aku semakin bertambah. Ada silauan lampu tinggi masuk ke dalam kereta aku.

Aku teruskan diam dan merenung tingkah si perempuan.

''Encik call lah siapa-siapa tolong top up kad Touch N Go Encik.''

Sekali lagi, saranan dari perempuan ini meremuk hati. Waktu menunjukkan pukul 2.06 pagi. Sesiapa yang waras pasti akan bertindak waras. Siapa yang mahu dikejutkan pada waktu-waktu seperti ini?

''Saya hanya ada RM5 dan saya akan tunggu!'' aku membuka mulut, berang, dan sedikit meninggi suara.

Syarikat besar dan mempunyai kuasa monopoli seperti ini mengaut untung jutaan ringgit daripada urusniaga yang belum berjalan. Mereka memaksa rakyat untuk membayar lebih daripada apa yang sepatutnya.

Prabayar untuk kad Touch N Go adalah satu contoh transaksi perniagaan yang benar-benar tidak adil. Mereka mendapat untung yang berlipat kali ganda daripada kebiasaan dan lebih menyakitkan hati, keuntungan itu diperoleh dengan cara yang paksa dan seleweng.

Kita semua hanya perlu membayar untuk apa yang kita beli, guna dan pakai, bukan? Untuk kes seperti Touch N Go ini, mereka telah tetapkan jumlah minimum untuk tambah nilai dan mewajibkan semua jenis kenderaan untuk memiliki.

Ini, pada aku, adalah satu penindasan yang sistematik.

Biar aku sorongkan perkiraan mudah.

Jika ada 500,000 kenderaan yang menggunakan kad ini, dengan mudahnya mereka mendapat RM5juta dengan isian minimum RM10, dan ini semua diperoleh dengan perkhidmatan dan servis yang belum lagi diberikan dan dilaksanakan. Perniagaan apa yang lebih menguntungkan seperti ini?

Aku bagi satu contoh kelemahan yang menambah kebencian aku lagi.

Perjalanan aku memakan kos sebanyak RM3.70 satu hala.

RM3.70 x 2 = RM7.40 sehari = RM192.40 sebulan/26 hari.

Jadi di bawah sistem kad ini aku terpaksa menambahnilai genap RM200 setiap bulan dan bakinya adalah RM7.60.

Perhatikan bagaimana mereka berjaya mengaut lebih dari yang sepatutnya daripada seorang pengguna dalam tempoh sebulan!

Mungkin ada beranggapan nilai ia kecil dari poket seorang individu tetapi jika ada sebanyak 500,000 kenderaan memiliki baki yang sama, bayangkan keuntungan tambahan yang dijana melalui sistem ini!

RM3.8 juta dengan percuma!

''Jadi macam mana? Saya tak ada duit ni!'' aku jerit setelah huluran aku tak bersambut. Aku tak pasti apa cacian dari kenderaan-kenderaan di belakang terhadap aku kerana aku tidak bergerak-gerak.

Mencebik, si perempuan kaunter masih juga tidak berganjak. Masa terus berlalu dan aku mengintai cemas jumlah kenderaan di cermin pandang belakang yang semakin memanjang.

''Encik cuba-lah call kawan Encik!''

Aku bukan seorang yang radikal. Entah mengapa, sejak kes-kes politik di tanah tumpah darah aku ini menjadi semakin berkecamuk, aku menjadi semakin idealis dan pendendam. Mata aku menjadi tajam dalam melihat segala muslihat dan helah pemerintah. Telinga aku tangkas menangkap setiap khabar berita yang meluru.

Setiap pengumuman baru dari pemerintah membuat aku skeptikal dan mendorong aku menyelidik serta cuba menyelongkar rencana yang sebenar di sebaliknya.

Yang paling membuatkan aku berontak sebenarnya adalah bilamana janji-janji tidak dikota, penghinaan serta kata-kata nesta menteri-menteri terhadap pemimpin-pemimpin lama, dan juga pembohongan demi pembohongan untuk mengharum skandal yang membusuk.

Itu belum dicampur dengan kenyataan-kenyataan tolol yang keluar dari mulut mereka yang berstatus menteri, yang sering bercanggahan antara satu sama lain.

''Kalau saya ada duit, saya dah isi, kak. Sekarang ni, saya punya tol RM3.70. Kenapa saya nak kena bayar RM10?''

''Balance RM6.30 tu banyak kak untuk saya!''

''Boleh beli minyak masak. Boleh isi minyak kereta!''

Harga barang-barang keperluan semakin melambung dan meroket. Siapa pernah terfikir, pengeluar sawit kedua terbesar dunia menjual minyaknya dengan harga yang lebih kurang sama dengan negara bukan pengeluar?

Alangkah baik, bagus dan indah jika hasil-hasil bumi negara dapat dinikmati dan dimanfaati oleh rakyat dengan nilai yang jauh lebih murah, mudah dan istimewa kerana ia milik negara, bukan milik pemerintah yang bersarung kulit kapitalis. Bukankah pemerintah sepatutnya merai rakyat terlebih dahulu?

Menetap kos harga barang api juga menjadi huru-hara. Sekejap sistem subsidi, sekejap apungan dan sekarang sedang merangka mekanisme baru. Sekejap mahu menjaga rakyat, sekejap mahu menjaga pengusaha pam yang berjumlah hanya 3,000, dan sebetulnya, siapa yang mahu mereka jaga?

Untuk apa aku memilih pemerintah jika mereka tidak berupaya menjaga dan merayakan kebajikan rakyat terbanyak? Adakah kemudahan-kemudahan yang diberi hanya dapat dinikmati oleh golongan tertentu?

Orang miskin macam aku bukan rakyat kah?

''Bukalah palang ni, saya berhenti tepi,'' aku cadang setelah negosiasi seakan-akan tidak berkonklusi. Bunyi hon yang bertalu-talu melemahkan semangat juang aku.

''Tak ada duit kenapa masuk tol?!''

Negara ini seakan tidak memerlukan golongan yang mempunyai fikiran yang bertentangan. Perbezaan dan pertelingkahan pendapat bukan sesuatu yang disanjungi sebaliknya ditelagahi, sedangkan pertembungan dan konflik pemikiran-lah yang melahirkan idea baru dan mencambah solusi serta penambahbaikan dalam sesuatu isu, dari sekecil-kecil sistem sehinggalah kepada tatacara menanggap kehidupan.

Dari penjaga tol sampai ke pemimpin atasan, jawapan yang aku peroleh adalah cerminan tentang bagaimana cara mereka berfikir dan bereaksi. Semuanya tentang duit, wang, pitis. Semua tentang mahu jadi kaya. Semua tentang mahu jadi terkenal.

Semua tentang mahu jadi immortal.

Kemanusiaan luntur diinjak-injak.

Masih mahu salahkan Najib-kah sedang kamu masih terbahak-bahak dengan Maharaja Lawak? Masih bertanya kenapa tiada siapa-kah yang berani mahu menurunkan takhta
Najib dengan kamu sendiri terjebak punyai komitmen rumah 30 tahun, ansuran bulanan kereta 9 tahun, dan insurans itu ini seumur hidup?

''Takpa-lah, Encik. Saya tolong bayarkan!''

Aku menoleh ke arah suara. Rupa-rupanya ada seorang lagi gadis perempuan di dalam pondok tol.

RM5 aku tidak laku, nombor pendaftaran kenderaan aku dicatit, dan aku berlalu keluar dari lebuhraya dengan satu pengalaman.

Dan dua wajah --- satu menjengkelkan dan satu mengenangkan.

Dan RM5 itu kemudiannya aku tukarkan menjadi asap cengkih.

**

Tercabul dan mengkal dengan saran si tolol, lelah menaakul isi-isi cemar dan konyol, cuba menangkup bijaksana yang tersejat dari suluk yang riuh.
  
Masih-kah dunia menakluk resah dan hiba-ku dalam menyantun salam dari Pencipta?

Atau, masih-kah aku melirik giur pada susuk dosa-dosa kelmarin?

Atau, aku yang bacul, masih lenang dalam keraian, masih mencandui  gurindam nan semalam.

Kenyir, 11 Julai.

Dear self,

Happy Eid.

On this joyous day, I would like to ask for an apology for my wrongdoings --- immature reactions, unconstructive comments, pessimistic behaviour, invisible cursings, harmful and negative remarks, sceptic perceptive and cynic judgment, and etcetera.

I know I am taking an advantage of the holy day like everyone does by doing this --- as I am too proud of myself on the other days to admit my mistakes and grudges --- but I do hope we can start back from a scratch.

Selamat Hari Raya 'Eidulfitri.

Di pinggir bandaraya Kuala Lumpur, atau barangkali lebih tepat dirujuk sebagai Kotaraya Durjana, dia, HE, seorang Martian, seorang Machiavellian, seorang jantan, sedang duduk merenung kosong gelas minuman yang berisi koktel delusi. Dia mungkin saja tak memahami -- the general purpose of life -- atau maksud segala-gala di sebalik apa yang telah dan bakal dia lalui.

HE, juga barangkali, menyertai antara jutaan jiwa yang menjadi mutan, yang hanya mahu berhidup di atas bumi, yang telah kalis terhadap virus-virus dan energi tipikal golongan populis, telah berhasil menemui satu titik -- a turning point -- which had led him to realize -- as the world has nothing to offer, death perhaps would be less suffering.

HE, sarat membawa jiwa yang panik dengan beban persoalan tentang visi dan misi kewujudan, selalu beranggapan, pencarian definisi hidup dan relevansi-nya kepada seseorang bermula bila sahaja dia mulai rindu pada kematian, dan kegentaran terhadap bagaimana untuk melalu kehidupan, bukan menjadi ancaman.

HE, mungkin juga barangkali, tidak sesekali tahu bahawa apa yang dia mahu lari-kan diri dari selama ini, adalah perkara yang benar-benar telah membunuh-nya.

Terbuta dengan keinginan dan kemahuan yang tak tertanggung untuk menakluk dunia, HE, telah memulakan satu epik perjalanan kehancuran emosi yang berhati-hati. Satu hal yang terjelas, dia tidak mahu dengan rela terjerumus secara eksklusif dengan si Venus -- menurutnya, si Venus adalah anak kunci kepada jalan kesengsaraan -- dan dia lebih mengarah-kan hidupnya fokus dan berpusat kepada pencarian keagungan dan keabadian serta pengiktirafan -- musik, arts, dan semua perkara-perkara abstrak yang diletaknilai oleh manusia -- which legitimately, he was never good at.

Melihat dunia dari sudut pemahaman dan kanta yang bertentangan dengan massa, HE telah paksa-kan satu standard matlamat untuk dia capai, sebelum segala-gala-nya beruraian menjadi debuan partikel.

“I wanna be immortal¹ !” dia kata dalam hati, penuh semangat, sebelum menyudah-kan hirupan jus terakhir.

Duduk berseorangan di dalam kesunyian² bar, dia melirik ke arah seseorang.

Dan dia tersenyum.

----------------------------------------------------

¹ Kekal, diingati, hidup, atau rujukan oleh semua pemuja dan pencela untuk jangka masa selama-lama-nya.

² Unaccompanied.

----------------------------------------------------

**

Seorang Archimedes pernah jerit-kan “Eureka¹!” bilamana dia bertemu dengan pencerahan². Seorang ahli matematik -- setelah berjaya merungkai-kan permasalahan dalam persamaan kuantum nuklear yang rumit -- juga telah menulis dalam kitab-nya, perihal yang hampir sama. Dan seorang penyair eksistential tempatan, secara sinikal-nya pernah laung-kan perkataan itu tatkala dia dipanah dengan momen-momen keajaiban -- menurut pengertian dalam konteks-nya.

----------------------------------------------------

¹ Archimedes telah menemu-kan teori yang mengata-kan daya apung (buoyancy) sesuatu objek ada-lah sama dengan berat air yang disesar-kan oleh objek (Buoyancy = weight of displaced fluid) ketika beliau mahu mandi.

² Pencerahan yang dimaksud-kan bukan berkenaan dengan pencerahan seperti yang dialami oleh Siddhārtha Gautama Buddha di bawah Pohon Bodhi.

----------------------------------------------------

Jadi, HE, setelah lebih separuh hayat-nya terpasung dengan rantaian-rantaian teka-teki hitam, setelah diri-nya bangkit dari mimpi-mimpi orgasme sang Freudian, tanpa ragu-ragu, telah pekik-kan, “Eureka!” bilamana dia rasa telah lengkap-kan puzzle-puzzle kecil yang bertaburan di dalam dada-nya.

“Bitches love me!” dia kata dengan puas, buas, penuh yakin, lalu tersenyum dalam kesinisan, seraya merangkul kembali tubuh lesu yang berbalut selimut di sebelah-nya.

Dia, HE, seorang Martian, seorang Machiavellian, seorang jantan, mungkin tak pernah mengalami debaran rasa-rasa cinta¹ sebenar, tetapi -- perhaps he had been blessed with the ability, or had been cursed with the idiocracy -- dia juga tak pernah gagal dalam menikmati dan melunas-kan keperluan asas biologi-nya.

"I'm gonna make you scream now!" dia berbisik di telinga tubuh lesu itu.

----------------------------------------------------

¹ Cinta, menurut-nya, tidak wujud, dan yang wujud hanya-lah aksi untuk membiak dan menguasai. Cinta, adalah rensponsif pra-matang, dan sama sahaja seperti perasaan takut, ia juga hadir untuk satu tempoh. Cinta juga adalah sebentuk kegilaan yang bersifat sementara selain sebagai justifikasi untuk pertukaran cairan seminal, dan menurut-nya lagi, indah atau buruk-nya ada-lah seperti tindakbalas pemahaman terhadap kisah Lucifer yang telah terlalu diperbesar-besar-kan dan di-tanam secara intensif ke dalam hati-hati manusia sedang yang nyata, ia adalah sebuah dongengan.

----------------------------------------------------

Sejelasnya, dia tak mahu terperangkap dalam kekarutan janji-janji palsu alam utopia¹, dan dia tak mahu terlemas dan terkekang kepada ketaatan mengemudi komitmen dan tanggung-jawab. Dia percaya, you are free to exist, life is a factum-brutum, and as an agnostic himself, moral hanya untuk moralis² dan sebagai manusia yang tak terikat dengan mana-mana dan apa-apa doktrinasi, dia mahu bebas untuk hidup bebas dan tidak dipengaruhi oleh sebarang ideologi ketika membuat pilihan dan keputusan.

----------------------------------------------------

¹ Cerita-cerita indah dan retorikal tentang kemanisan hubungan vagina-testis dan kehidupan pasca perkahwinan.

² Kelompok manusia yang mahu membetul-kan kelompok manusia lain atas nama penyucian dan pembaptisan terhadap, apa yang sebenar-nya ada-lah, alter-ego mereka sendiri.

----------------------------------------------------

Dia tak mahu, kryptonite -- apa yang dipanggil oleh manusia sebagai garis panduan dari Tuhan -- perkara yang diperdebat hebat di kalangan sejagat -- subjek sensitif yang telah dan sedang dan bakal membuat dunia sentiasa bergolak dan bergerak ke arah kebinasaan -- akan melemah-kan, akan menghancur-kan, akan mencerai-berai-kan kehidupan yang sedang dia nikmati.

Bagi-nya, dia hanya mahu hidup dan mati dalam ribut kompleksiti fakulti minda-nya yang tersendiri.

Bebas, tanpa ada belenggu-belenggu halusinasi (daripada adat, budaya, agama, kekeluargaan, serta ketakutan akibat ketidakupayaan untuk memahami) yang dapat mengikat mahupun menjerut keberadaan perjalanan-nya.

**

66 Tonnes of Weight

"Honestly, I miss my childhood times, when everyone was honest and free. The only competition among us was how to be unbeaten in games."

"The games have changed now. Everyone is rival to each other. Everyone is racing to be on top. They make comparison."

"There are no more honesty in friendship."

"People create pictures of how life should be. They put every beautiful things they could possibly imagine. But sadly, at the end of the day, they find it as hollow as their soul."

"They could not find the missing pieces."

"Happiness is never a destination...," she said, delicately, almost a whisper, in the loud continued noise of a restaurant --- the chatters, the clanking of glasses and plates, the shouting from illegal waiters --- and she added, "It is way of life...".

I grinned my approval, because I had already said it before. At times. I raised my glass high, like setting for a toast, and drank.

She smiled upon my reaction, reminiscing the older days.

"Live your life. Embrace them. Beat them in pleasure. Enjois. Indulge. Be gratified. Smile. Never regret. Bla bla..," she mumbled.

"How could I always forgotten about things I love and celebrate the most, eh?"

I sighed. I grabbed my elbow, as if I was cold.

"Life is like dreams. It feels like just yesterday I was introduced to pornography. Now everyone is whining about kids, babies and money, money, money---" I said.

There was an awkward silent between us. I was longing for her to break it.

"What's wrong with that smirky face?" she asked out of sudden. "Remember? It was you who said that to me last time!"

"When you were younger, you talked a lot of bull craps. You wanted to change the world. You were against the popular opinions. You were odd. You listened to hard sound. You created your very own philosophy. You fancied the idea of being different---"

"Things have change," I said.

"No, you don't change!" she replied, almost shouting. She rolled her eyes as they were going to pop out of its socket.

**

"How can you be so diss---"

"Oh, please. If I ever to pick up an argument, I will find a better adversary," I rushed into the sentence. I did not want her to finish the statement.

She nodded reluctantly. It had been quite some time since I last met her. We were both preoccupied in redefining the meaning of existence. We were both desperate to make an impact.

She utterly distracted by my absurd responses.

She had driven alone all the way from the city to this outskirt town. Unfortunately for her, I was on difficult time. The world had been harsh on me for so long, I thought.

I was not in good shape. My concern was at somewhere else. I was not intrigued by domestic affairs. I was not interested in small mind.

It may sounds ridiculous; I feel silly to entertain things that I have thrown away.

Well, if you give me peanuts now, surely you'll get monkeys.

"I hate statistics. It always does not reflect the reality, the truth."

"It only represents the speaker, the presenter, the abuser."

"Debating using statistics only makes you feel winning. You will successfully impress people when they see and hear about numbers and figures."

"Technically speaking, you are deceiving them!"

"But look, it does not last for long. At the end of the day, when the result takes over, it crushes all fantasies and lies."

"You can't calculate future, can you? That is why the arithmetical value ends at infinity."

"It may sounds cheeky but trust me, this is for you to think and make a wise decision---"

"We are bound by divine ordinances."

**

"Darwinism is totally distorted but it is still taught in school. Some of the scientist and science scholars spend their whole life time to deny the existence of God. And we learned from their corrupted books."

Earlier conversations about investment and monetary manipulation and all --- a manifestation of financial freedom --- suddenly changed and turned into something more serious and I hate it. It always make me look like a monster, a grumpy old man who hold grudge over the simplest thing.

"What are you trying to suggest?" she asked.

I shrugged my shoulder.

I put out my nicotine pack and lit another one.

"As human, it breaks me to witness the death, the tragedy, the diseases, and the disaster."

"I always wonder why can't we live as one, in peace and harmony and love. Why some of us would like to have created conflict, and waging war against another?"

"It makes clear to me when I started to read and study the history. And it becomes clearer when the sources are varies."

"An astonishing discovery? Is that what you are trying say, isn't it?" she asked.

I stopped my ranting. The blue smoke from the cigarette was curling around us. The smell of burning tobacco provided me momentary strenght and momentum to continue.

"Hh--hmm. Then what?"

"We are taken hostage without we ever know it!" I said before clearing my drying throat.

**

I began to unravel my version about reality. It was not a wise decision. I had to transpose the purpose of the meeting to a new level of discussion.

It really was not a good three hours catch up.

"I did not know about this and I am not sure," she said, unleashing her uncomfortness. "You are scaring me!"

"No, I am not," I replied. "We are living in very sophisticated lies! Things have been staged!

"You have to make a wise choice."

"You are nuts!"

**

Menyisih dan menyurai hiba dengan cermat, bagai menakung hakikat dalam syariat.

Tertumpah sesat, tak tadah bejat, tak endah khianat.

Memugar rasa cinta akhirat, ia satu tarekat yang meroboh berhala-berhala harap dan taat.

Hanyasanya cinta yang bulat berserta rahmat mendapat nikmat syafaat.

Mahu aku khabarkan tentang apa yang aku dikhabarkan tentang syurga? -- Heh, pastinya ia bukan tempat cumbunya sang korup dan si konyol -- yang mencandui harta, pangkat dan puja, yang lisan dan tulisan menyebut-nyebut Tuhan dalam keterpaksaan, di kala hati mengharap redha
dari sekalian makhluk-Nya.

Mahukah pula aku khabarkan tentang isi neraka? -- Heh, ia tempat cumbunya sang korup dan si konyol -- yang mengurusniagakan Tuhan untuk harta, pangkat dan puja, yang menyebut-nyebut Tuhan dalam lisan dan tulisan, sedang hati mengharap laba dari dunia semata.

Heh. I cheated

I may have told you. Or, perhaps, it was not eloquent, you had missed the whole point.

Time has gotten me. It ages me. It sinks me. It breaks me.

I have died twice in my last dream. I have swam to the farthest sky. I have torched the brightest light. I have flown to the deepest unknown.

I have seen the shadow of the wind.

I may have told you. Or, perhaps, you have not listened. You only listened to yourself.

I have a little to live. I have too much to breathe. I have nothing to give.

I have done pleasing the bitch.

The world you'd live in with, is the same world I'd been warned six thousand years ago on the blistering desert.

I may have told you. Perhaps, it was unsound. My tongue always slips whenever the words come out of my teeth.

I may have told you.

It is wrong to be left and leftist? Is it right to be right and righteous? Or is it all about being known and 'inspirous'?

How do you measure the pressure? Who do you picture in the picture?

I have told you. You may have not.

''The more I try to ignore, the clearer the figure I see.''

''We are going to meet and greet them, sooner or later. It is all about the right hour.''

My mind suddenly could not squeez the right amount of stimulation to build a beautiful story out of the lines. Instead of structuring one, I am taking an easier way out.

I am writing the algorithm.

''My concern is at somewhere else. I am not listening eventhough I looked considerately listening.''

''There are different things in my mind demanding my immediate attention now. Losing faith is on the top of it.''

They kissed me, and disappeared. I am suffered to ditch the impression. I am suffered to leave the temptation.

Fate is curse. Curse is acquiring undesired things and feelings. It is colder when they are sentenced to your knee.

''Our priorities have shifted, we became obsessed with little details, and neglected the big picture.''

''What is the big picture?''

Growing older supposingly makes you wiser to choose between wine and water, they would say. 

No my dear, things are just passing through you. You have no power to even lift a finger. You lift a finger under deep whisper.

There are written stories await, to prevail.